tisdag 2 oktober 2012

Dinner in the Dark på Svartkrogen

Låter det inte som ett spännande äventyr?

När mannen och jag firade att vi skulle fyllda jämt ville vi fira det året mitt emellan födelsedagarna. Därför tog vi sönerna med flickvänner och alla barnbarn med oss och rymde iväg till varmare breddgrader. Vi hade en fantastiskt rolig resa och den kvällen som blev vår "födelsedagsfest" fick vi ett presentkort till en upplevelsehelg på Almåsa Konferenscenter. "Dinner in the Dark" var namnet på äventyret och vi hade inte en aning om vad vi skulle få uppleva.

Eftersom vi på hösten upptäckte att jag var sjuk låg presentkortet i kylan i skrivbordslådan och höll på att bli bortglömt, men en av sönerna frågade lite då och då när vi skulle boka in oss. Sagt och gjort! i början av sommaren bokade vi. hotellrum med frukost, mysiga badrockar och en stor härlig pool att tumla runt i, samt den spännande trerätters-middagen i mörkret.


I lördags var det så dags! Vi åkte ner till Haninge söder om Stockholm och letade oss ut längs en slingrande grusväg till havet. Kommer ni i håg den ryska u-båten som gick på grund i Horsfjärden i början av 80-talet?
När vi kom ner till stranden såg vi TV-bilderna för vårt inre och kände genast igen oss. Hur som helst, där vid strandlinjen ligger Almåsa. En kursgård som numera ägs av de Synskadades Riksförbund och är en fin konferensanläggning anpassad för de blinda.



Där i källaren ligger Svartkrogen. Sveriges enda legala svartkrog. Och nog var det svart alltid.  Inne i krogen kunde man inte se skymten av en enda strimma ljus. Vi satt där i kolmörkret och åt vår fantastiskt goda middag med förrätt, varmrätt och dessert. Maten serverades av synskadade eller blinda servitörer som hade massor av humor och levererade en rolig show där i mörkret. Skratten ekade i rummet och stämningen var hög. Vinet fick man själva servera sig, vilket i sig var ett helt äventyr att klara av. Vi satt där i mörkret i två och en halv timme. Tänk er de som lever i mörker i en hel livstid?

Jag tänker inte berätta mer utan vill att ni själva ska få uppleva hur det känns att bara ha fyra sinnen att förlita sig på! För ni visste väl att 80% av våra sinnen står synen för? Om ni har möjligheten att besöka Almåsa så gör det. Vackert, trevligt med fina rum och med ett underbart läge vid havet.


Tack sönerna med familjer. Det var en glädjens helg i lugn och ro, som gav oss många tänkvärda insikter.


Den här hittade jag på en vägg:

Kärleken ser inte med ögonen
utan med själen!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar