onsdag 23 november 2011

En klänning av mjölk och plastkassar av bakterier...

...det kan man väl inte göra? Visst låter det som om jag ljuger?

Jo, men det är precis vad den moderna forskningen håller på att ta fram. Och det är nödvändigt för miljön att vi hittar nya sätt att producera tyger och plast. Det dyrbara sötvattnet håller på att bli en bristvara, och oljan som behövs för att producera alla våra plastgrejor, som vi omger oss med, den kommer så småningom att ta slut. Det vet vi ju redan.

För att odla ett kilo bomullstyg går det åt mellan 10.000 till 17.000 liter vatten. Det behövs minst 350 liter vatten och ett kilo kemikalier för att bereda ett kilo tyg från fibrer. Många av kemikalierna påverkar arbetarnas hälsa och miljön eftersom de är giftiga och bryts ner långsamt. Många fabriker saknar helt avloppsrening. Miljögifterna rinner rakt ut i mark och vattendrag. De här är uppgifter som jag hämtat från Naturskyddsföreningen.

Här i Sverige har Svensk Handel också ett program för Etik och Miljö, och arbetar för att bistå handelsföretagen med kunskap inom kemikalieområdet. Läs gärna mer om det på deras hemsida. Det är bra att handeln försöker ta ansvar.

Ån så länge, och för framtiden, behöver vi hitta nya produktionsmetoder av tyger. Det har en 28-årig uppfinnare från Hannover i Tyskland gjort. Han har tagit fram ett tyg som produceras av mjölk. Det går åt 6 liter mjölk för att göra en klänning. Lycka också för alla mjölkbönder i framtiden. Vill ni veta mer hur produktionen går till, se länken här nere.

Plasten då, som vi har överallt runt omkring oss, från plastkassar till, leksaker, till husgeråd? Hur kan vi ersätta den när oljan tar slut? Vid Luleå Tekniska Universitet forskar man just nu, för att ta fram en nedbrytningsbar plast, genom en kemisk process som består av E.Coli-bakterier och socker.

Visst är det spännande, men också väldigt, väldigt bra för vår miljö att det forskas.  Man kan ju också undra, vad som det än så länge, forskas om i tysthet?  Hurra för forskningen och hurra för att vi vill ge världens barn en bättre värld att leva i.

http://www.svenskhandel.se/

http://www.produktutveckling.nu/hur-man-produktutvecklar-mjolk-bas-i-ett-nytt-tyg-for-klader-bilkladslar-etc/milch/

http://www.nyteknik.se/special/tekniska_hogskolor/article260821.ece

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar