fredag 21 juni 2013

Grekisk Frittata - vegetariskt, enkelt och gott!

Grekisk Frittata när man vill göra något enkelt och gott!

När ni tröttnat på sill och grillat i midsommar, kan det vara gott att äta något annorlunda och som de flesta tycker om. Gör en Frittata! En omelett som man gör direkt i stekpannan. Om du saknar en större stekpanna, eller inte har en stekpanna som tål att stå i ugnen, kan du istället göra en ugnsomelett. Använd den överblivna kalla färskpotatisen efter midsommaraftonens sillbord. Smaklig spis!


Frittata: 
6 ägg
ca 500g potatis, tärnad
1 gul lök, hackad
0,5 dl olivolja
200g färsk spenat
100g fetaost
2 dl riven ost
3 tomater, skivade
1 dl svarta oliver
persilja, hackad

Tillbehör: 
Bröd
Grönsallad














Förberedelser & tillagningVärm upp ugnen till 200°C grader. Vispa upp äggen med 2 msk vatten, knappt 0,5 tsk salt och 1 krm peppar. Hetta upp en stekpanna och häll på rikligt med olivolja. Fräs löken och potatisen mjuk i oljan. Tillsätt spenaten och låt fräsa med en stund. Smaka av med lite salt och peppar. Slå på äggsmeten och skruva ned värmen. Låt omeletten steka på svag värme i cirka 5-7 minuter. Strö över riven ost, smulad fetaost och toppa med skivade tomater och oliver. Ställ stekpannan i mitten av ugnen och låt omeletten vara där i cirka 10 minuter.

Tips!
Om du saknar en större stekpanna, eller inte har en stekpanna som tål att stå i ugnen, kan du istället göra en ugnsomelett. Lägg fräst spenat, potatis och lök i en smord ugnsform, hälla över äggsmeten och låt stå i ugnen cirka 10-15 minuter. Lägg sedan på riven ost, fetaost, tomater och oliver och låt gratinera ytterligare ca 10 minuter.
ServeringDekorera med persilja och servera med bröd och sallad.
Receptet hämtat från: vivavivomat.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar