söndag 24 juni 2012

Smått och gott, när man får oväntat besök...

Memory lane - den vackraste rosen 


På midsommaraftonen stötte jag ihop med mannens gode vän med fru på Ica Maxi, när jag var där och storhandlade helgmaten. Han är en go och glad man, som man bara inte kan låta bli att tycka om. Han hade sin fru med sig som jag aldrig träffat förut! Hon var lika gullig hon!
 "-Vad gör ni i morgon?" undslapp det mig, som den där öppna och spontana personen som jag har blivit igen.
"-Nja ingenting", svarade de.
"-Men kom förbi och ta en midsommardrink med oss i vår trädgård, vet ja", sa jag, och hon var säkert lika nyfiken på mig, som jag på henne då hon med en gång svarade:
 -"Ja, vad kul! Ja det gör vi jättegärna. Vi kommer framåt kvällningen" och helt plötslig hade vi midsommardagsgäster som jag verkligen såg fram emot att få besök av. Tänk vad enkelt det kan vara om man inte krånglar till det.

Dryckestillbehören fanns på plats, men något måste vi ju äta till? Lite smått och gott kanske? Något litet som vi kan äta med fingrarna? Ostar i alla former är ju bra. Jag tittade efter vad kylskåpet innehöll.

Chevre, den franska getosten fanns det en bit av, Philadelphiaost  i två smaker, Halloumi, den grekiska gnisselosten som är så god att grilla  fanns också. Tunnbröd, tunnbrödschips, en baguette och en förpackning färdig pizzadeg med tomatsås hade jag redan hemma. Liksom soltorkade tomater i olja, färska cocktailtomater, en burk gröna oliver, honung, torkad timjan och vitlök till smöret. Det som behövdes köpas var lite rökt lax i tunna skivor, en mogen avocado, italiensk salami och soltorkad skinka.

Sagt och gjort, när allt var på plats satte jag igång och det tog en halvtimme att göra allt. Här får ni recepten:



Små pizzor med salami och chevre.

1 frp färdig pizzadeg
1 brk tomatsås (följer med i frp)
Italiensk salami i tunna skivor
Chreve - fransk getost
Gröna oliver

Bred ut degen på ett bakplåtspapper och skär ut små rundlar med ett glas (som när man gör pepparkakor.
Platta ut överbliven deg och gör rundlar av all deg. Lägg papperet på en plåt. Fördela tomatsåsen på rundlarna Lägg på en skiva salami på varje och strö över finfördelad chevre. Toppa med en grön oliv.
Ställ in plåten i ugnen på 200 grader tills det ser gräddat ut. ca 10 minuter.

Chevre på vitlöksbagutte
med honung och timjan.

1 baguette
Chevre
Vitlökssmör
Honung
Timjan

Skär baguetten på snedden i tunna skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Bred på vitlökssmör på skivorna. Skär getosten i tunna skivor och lägg över brödet. Ringla honung över och strö över timjan.
Sätt in i ugnen på 225 grader i ca 3-5 minuter.

Snittar med rökt lax och avocado

Mjukt tunnbröd
Rökt lax i tunna skivor
Philadelphiaost naturell
1 mogen avocado

Bred ut Philadelphiaosten över tunnbrödet, täck brödet med laxskivorna och fördela det urgröpta avocadoköttet över laxen. Rulla ihop allt till en rulle och skär rullen i lagom stora munsbitar.


Snittar med med seranoskinka och soltorkade tomater.

Mjukt tunnbröd
Seranoskinka eller prosciutto i tunna skivor
Philadelphiaost naturell
1 burk soltorkade tomater i olja.

Bred ut PhiladelPhiaosten över tunnbrödet, täck brödet med skinkskivorna och fördela tomaterna över skinkan. Rulla ihop allt till en rulle och skär rullen i lagom stora munsbitar.

Grillad halloumi med cocktailtomat.

Grekisk Halloumi
Cocktailtomater i olika färger.

Grilla Halloumin på båda sidor på grill eller i grillpanna.. Skär i lagom stora munsbitar. sätt på en cocktailtomat med en tandpetare.


Philadelphiaost på tunnbrödschips


Philadelphiaost med smak av tomat och pesto.
Tunnbrödschips.

Bred osten över chipsen. Klart!


Kvällen den blev för övrigt mycket lyckad och vi hade väldigt trevligt!

Här hittar du sommarens hetaste drinktips!

bloggping

1 kommentar:

  1. Hahahaha! Enkelt,tycker Du, i mitt kylskåp finns det på sin höjd youghurt och en ostkant! Kom till mig ska Du få se på enkelt.
    B,gammal väninna från studentvägen.

    SvaraRadera