lördag 18 februari 2012

Nazismen i Uppsala 1943

I torsdags följde jag med några kära vänner till Uppsala Stadsteater och en provföreställning av "4 dagar i april" . Föreställningen speglar ett stycke okänd  svart och otäck uppsalahistoria om den hemliga nazismen i Uppsala under andra världskriget och kravallerna i G.a Uppsala 1943. Den är mycket sevärd.

                                                          Foto: Uppsala Stadsteater
I kväll är det premiär (18/2). Ett måste att boka in i kalendern. Läs mer och boka era biljetter här:  http://www.uppsalastadsteater.se/forestallningar-2011-2012/4-dagar-i-april/

Samtidigt visar Upplandsmuseet utställningen "Skuggor och ljus" från samma händelser med kravallerna i
G:a Uppsala. Läs om utställningen här:

                                                                Foto: Upplandsmuseet

Hur kommer det sig att det varit så tyst om den här otäcka historien? Ett av svaren kan vara att säkerhetspolisens utredning har varit hemligstämplad tills nu? Men det som hände måste ju ha bevittnats av tusentals uppsalabor. Varför har de hållit tyst? Kan det vara av skam eller att det var desinformation som var orsaken? Jag har nämligen aldrig hört talas om den här händelsen.

Nu är det två saker som jag måste göra! Gå till museet och se utställningen, och att fråga mannens gamla moster om hon kommer ihåg händelsen, trots att hon då bara var 13 år. Ni förstår, jag gillar att veta mer om Uppsalas modernare historia, oavsett om den är mörk eller ljus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar