torsdag 23 februari 2012

I dag kom paketen...

...med massor av böcker. Det känns lite som julafton och jag vet inte riktigt var jag ska börja? Tror det blir Fredrik Lindströms nyaste ändå. Bokrean är bra för oss. Det ger oss möjlighet att köpa bra böcker till bra priser. Mina inköp hittar du här och här. Okej allt var inte på rean, men det är härliga böcker och jag vill inte avstå dem.



I brevlådan kom också i dag två böcker om Sundsvalls vackra trappuppgångar från förra sekelskiftet. Sundsvall brann ner till grunden 1888. Alla hus var byggda i trä på den tiden. Det var ju träpatronernas rike. För att inte samma olycka skulle hända igen byggde man upp staden i sten i stället. Fortfarande kallas det gamla centrala Sundsvall för "Stenstan" Byggmästarna och hantverkarna kom från Stockholm och hade just byggt klart Strandvägen, varför husen i Sundsvall blev exceptionellt vackra. Och så var det Karl-Alfred då. Han var min farfar  som var en erkänt duktig dekorationsmålare och var en specialist på att måla marmoreringar i just Sundsvalls trappuppgångar.

Trapphuset i berömda Knaust Hotell


Böckerna ska bli presenter (skvallra inte) till "gammelfolket" i släkten.  (90-åringarna)  De är barn till Karl-Alfred.

Tipset om boken fick jag av två Stockholmsmålare i helgen på Antikmässan i Älvsjö. De berättade att just Sundsvalls trappuppgångar är en kulturhistorisk förebild i deras målarkretsar och de blev alldeles lyriska när jag berättade om Karl-Alfred. Själva dekorationsmålar de just nu på Drottningholms slott. Kanske tjuvkikar jag lite i presentböckerna först i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar