onsdag 14 december 2011

Bildarkivet av Uppsala från förr - Carolina Redivivas okända skatt

Ärkebiskop Nathan Söderblom, Haile Selassie och landshövding Hjalmar Hammarskjöld
på väg mot universitetshuset. I bakgrunden Gustavianum. Året är 1924.
 Foto: Uppsala universitetsbibliotek  

Här spatserar de tre gentlemännen på väg mot universitetshuset. Året är 1924.

Men hallå! Det där är ju våra gator! Där vi åker bil, cyklar eller promenerar. Plötsligt blir allt så annorlunda. Fantasin skenar iväg. Vilka andra kända och okända personer har gått här, och levt och arbetat här, i vår stad? I Carolina Redivas, för de flesta, okända arkiv, finns de att beskåda. Människorna som fanns här före oss. Husen, som sedan längesedan är rivna, och byggnaderna som fortfarande finns kvar, men med modernare inslag. Det är en spännande resa, att bläddra bland de gamla, oftast svartvita fotografierna, och drömma sig bort till 1800-talet eller början av 1900-talet.

Kika in ni också, och förlora er bland potentater, köpmän, bagare, målare, gamla krogar och restauranger. Eller leta reda på bröllopsbilderna och modebilderna från början av 1800-talet. Det är en fin bildlig historielektion, som Carolina Rediviva bjuder oss på, med sin nästan okända skatt!

Här hittar ni arkivet:
http://www.ub.uu.se/sv/Sok/Bilder/Bilddatabasen/?external=aHR0cDovL2FwcC51Yi51dS5zZS9lcHViL2JpbGRzb2svYmlicmVjb3JkLmNmbT9iaWJpZD0zOTE2

Om ni vill använda bilderna, är det viktigt att ni följer upphovsrättslagen;
Samtliga digitala bilder i Bildsök är utförda av Uppsala universitetsbibliotek. Bildmaterialet är skyddat genom upphovsrättslagen. Bilder och texter får inte användas eller ändras utan fotografens eller den ägande institutionens tillstånd.Bilderna du ser på skärmen är lågupplösta och får endast användas för privat bruk. Läs mer under fliken Bildanvändning som ni hittar i vänstermarginalen. Däremot går det bra att köpa bilderna, enligt gällande prislista.

1 kommentar:

  1. Lustigt att UNT skrev om Lars Lamberts bok, om 1800-talets Uppsala, samtidigt som jag publicerade det här inlägget.

    Läs artkeln här om Ostis bilder:
    http://www.unt.se/kultur/litteratur/1800-talet-genom-ostis-kamera-1576709.aspx

    SvaraRadera