söndag 11 december 2011

En läcker sill till julbordet


                            Foto: Lisa Lemke

Calvados och vaniljsill

Ingredienser:
1,5 dl ättika
3 dl socker
4,5 dl vatten
0,75 dl calvados
0,5 st vaniljstång
3 st lagerblad
8 st svartpepparkorn
4 st vitpeppar
0,5 st syrligt äpple
0,5 st rödlök
1 st liten morot
1 burk inläggningssill, 4 filéer

Gör så häe
1. Skär itu vaniljstången på längden och låt koka upp med ättika, socker, vatten, calvados, lagerblad och pepparkorn. Låt koka i 5 minuter och låt sedan lagen kallna.

2. Skölj sillfiléerna noga och lägg dem i kallt vatten ett par minuter. Skär under tiden moroten i slantar och löken i ringar eller båtar. Dela äpplet en gång på tvären och skär sedan äpplet i skivor. 3. Skär sillfiléerna i mindre bitar och varva dem med grönsakerna i en väl rengjord glasburk med lock. Häll på den kalla lagen och låt sedan sillen stå i kylskåp i ca 2-3 dagar innan du smakar av den.

Vill du ha kraftigare vaniljsmak kan du skrapa ur vaniljstångens innehåll med baksidan av en kniv och låta både innehållet och resten av stången koka med i lagen. Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar