tisdag 27 mars 2012

Grekisk Citron & Oreganokyckling


med klyftpotatis i ugn


Ingredienser:

1 hel kyckling eller 800 gram kycklingdelar
16 potatisar
2 Citroner
Oregano torkad och färsk
50-100g smör eller flytande margarin (samvetetavgör)
salt och peppar

Gör så här:
Dela kycklingen i två halvor. Gnid in varje sida med saften från 1/4 citron, salt, peppar och oregano. Smörj en långpanna och lägg kycklingen med insidannedåt. Skala potatisen och dela den i stora klyftor runt kycklingen. Salta,peppra och pressa resterande citronsaft över potatisen. Ringla smält smör ellerflytande margarin över kycklingen och potatisen. Ugnstek på 175 grader ca 1timme eller tills kycklingköttet släpper från benen. Ös gärna smöret/margarinetnågra gånger över kycklingen och potatisen för att ge fin färg.


I går (27 mars) testade jag att göra kycklingen i lergryta. Lergrytan ska ligga i blöt minst en halv timme. Potatisen råskalas och skärs i klyftor som läggs i botten av grytan, saltas och får några matskedar smält smör ringlat över sig. Lägg några kvistar oregano på potatisen (eller strö över torkad) Dela och krydda kycklingen enligt receptet ovan och lägg kycklinghalvorna med skinnsidan uppåt i grytan. Ringla en matsked smält smör över varje halva. Ställ in grytan med locket på i kall ugn och sätt ugnen på 225 grader. Efter 1,5 timme är det klart. (kolla att köttet släpper från benet. Servera direkt ur grytan.

Garnera gärna med färska oreganokvistar och citronklyftor.


Servera gärna med en äkta grekisk bondsallad


Ingredienser:

4 ststora tomater i bitar,
1 skalad gurka i bitar,
1 Rödlök
svarta oliver från Kalamata
grekisk fårost.
salt

Gör så här:
Blanda tomater, gurka och lök. Ringla över olivoljan ochströ över salt. Blanda igen.
Lägg oliver och fårost över salladen. Strö ev oregano överosten.


___________________________________________________________________________

Det här är ett vardagsrecept från Grekland, som jag fått från min f.d. svärmor i hennes strävan att lära mig laga grekisk mat. Alla älskar denna rätt som blir vansinnigt god och är så enkel att göra.

Smaklig spis!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar